startpunt bij het Glazen Huis, Amstelpark
5.10.24
,
16:00
tot
5.10.24
,
17:30
Momenteel schuift onze klimaatzone elke dag dertien meter noordoostwaarts op. In de nabije toekomstgaan we steeds vaker ervaren dat we te maken hebben met relatief natte winters en droge hete zomers door de mediterranisering van onze leefomgeving.
Planten hebben door de eeuwen heen allerlei overlevingsmechanismen ontwikkeld om zichzelf in stand te houden en zich aan te passen. Overal in onze leefomgeving vindt evolutie plaats en ontwikkelen soorten nieuwe methodes om mee te bewegen met de veranderingen die dagelijks waarneembaar zijn. Hoe kunnen we ons als mens leren aanpassen aan de veranderingen die zich dagelijks als een crisis aan ons openbaren?
Tijdens deze workshop participeren deelnemers onder begeleiding in een speculatieve tekenoefening waaruit een (planten)soort ontstaat die in de nabije toekomst een vaste plek zou kunnen krijgen in onze stedelijke natuur. Het doel is om een hybride soort te creëren tussen verbeelding en onze omringende ecologie. Met Speculatieve Botanie onderzoekt de Onkruidenier samen met de deelnemers hoe tekenoefeningen een vorm van radicale observatie kunnen worden voor nieuwe verstrengelingen met een veranderende stadsnatuur.
Sinds 2022 observeert en werkt kunstenaarscollectief de Onkruidenier in de Schaduwtuin, gelegen in het voormalige Belgische kloostertuin in het Amstelpark. De muren van deze tuin zorgen voor een beschut microklimaat waarin je unieke interacties tussen planten, dieren, micro-organismen en de bodem kunt observeren. Je vindt er warmteminnende planten die door vreemde winden zijn binnengewaaid en hun toevlucht hebben gevonden in de warmte en bescherming die de muren bieden. Dit maakt de tuin een interessante proeftuin om te leren over het vermogen van de stadsnatuur om met hitte en klimaatverandering om te gaan. In de SchaduwTuin bewegen we ons als mensen in de schaduw van planten, organismen, bodem en aardsystemen.
Future Gardening is een meerjarig thematisch project waarin een speculatief ecosysteem vanuit artistieke methodologieen ontwikkeld wordt rond meer relationele classificatiesystemen. Wat kan een tuin zijn in tijden van klimaatopwarming en wat is tuinieren als een interventie binnen praktijken van co-creatie met andere soorten levens? Gezamenlijk onderzoeken we hoe alternatieve natuur-cultuurverhalen kunnen leiden tot nieuwe praktijken van zorg tussen soorten.
Kunstenaars collectief de Onkruidenier zien zichzelf als ecosysteem futuristen, met hun werkpraktijk ontwikkelen ze scenario’s om te leren meebewegen met de veranderingen van onze leefomgeving. Meer informatie over hun werk www.onkruidenier.nl